Nieuws

Afscheid Martin Cocev
Op 31 december 2020 liep het driejarig contract van Martin Cocev als beheerder van MFC De Steen af. Op verzoek van Martin wordt dit contract niet verlengd. Het bestuur van de stichting MFC Heerewaarden neemt afscheid van een prettige, enthousiaste, energieke en bovenal betrokken beheerder.

Bij zijn aanstelling in de functie van beheerder op 1 januari 2018 stelde Martin het volgende (citaat):
“Ik ben vanaf mijn zesde jaar in Heerewaarden opgegroeid. Ik heb toen, net als vele jongeren met mij, veel kritiek gehad op ons dorp. ‘Er is hier nooit wat te doen’ was de veelgehoorde mening. Met mijn aanstelling in het MFC wil / kan ik hier nu daadwerkelijk wat aan doen”.
Martin wilde de verbinding zijn tussen de inwoners van Heerewaarden en het MFC. Dat heeft hij ook heel goed uitgedragen, waarvoor wij hem erkentelijk zijn. De Tweestromenschool, de peuterspeelzaal De Wigwam en verenigingen hebben hun plek gevonden door gebruik van het gebouw te maken. Er staat een mooi en nieuw MFC met een fraaie en sfeervolle inrichting. Hiervoor heeft Martin meerdere malen erkenning gekregen. Niet alleen vanuit de bevolking als ook door bijvoorbeeld Omroep Gelderland, waardoor De Steen een gezicht in de regio en provincie heeft gekregen.
Voor Martin geldt: Ondernemer zijn is een kwestie van vallen en opstaan, kansen zien en benutten, risico’s durven nemen, geen vast inkomen hebben en vooral veel uren maken en heel hard werken. Daarvan is Martin zich altijd bewust geweest. Hij heeft, vanaf de oprichting drie jaar geleden, veel bereikt voor het MFC en daar veel waardering voor terug gekregen. Maar van waardering kun je geen boterham op tafel zetten en blijkt het MFC financieel voor hem en stichtingsbestuur uiteindelijk geen succes.
Martin heeft niet echt ‘de wind mee’ gehad, om een uitdrukking uit zijn statement van november 2020 maar eens te gebruiken. Vanaf de opening van MFC De Steen bleek het gebouw toch de nodige gebreken en beperkingen te hebben. Een aantal trieste dieptepunten waren o.a.
- het gedeeltelijk aanpassen van het dak van het gebouw t.b.v. geluidsisolatie (zomer 2019);
- het ervaren van een slecht luchtklimaat in het gebouw, wat bij o.a. leerkrachten, kinderen en sporters behoorlijk veel ongemak veroorzaakt (Martin heeft daar persoonlijk veel last van gehad, wat uiteindelijk ook mede leidde tot zijn ziekteverzuim);
- en tot slot is 2020 door het Corona-virus een rampjaar geweest. Uitleg is voor de goed verstaander verder niet nodig.
Deze onvolkomenheden hebben Martin stevig ‘de wind uit de zeilen’ gehaald. En het MFC-bestuur bijvoorbeeld zat al die tijd met een onvoorstelbaar hoge, maandelijkse energierekening in de maag wat op zich onbegrijpelijk is in zo’n modern en nieuw gebouw.
Martin moest en wilde, samen met het stichtingsbestuur, het nieuwe MFC een centrale plek geven in ons dorp. Was men jarenlang gewend aan de geborgenheid van het dorpshuis ‘de Vrijheid’, nu moest de Herrewoarenoar zijn/haar weg naar De Steen vinden. Op de gevel van het MFC staat bij de hoofdingang de tekst: “Voor en door Heerewaarden”. Daar blijkt een cultuuromslag voor nodig te zijn. In zijn statement geeft Martin treffend aan, dat nog niet iedereen in ons dorp die omslag heeft kunnen maken en de weg naar De Steen kunnen vinden. Cultuur veranderen is een proces van de lange adem, dat gaat niet van vandaag op morgen. Hier is Martin als jonge ondernemer tegenaan gelopen en heeft niet altijd de respons van de gemeenschap gekregen die hij verdient. Martin heeft een goede basis gelegd en het is nu aan onze inwoners om de potentie van het MFC volledig te gaan benutten. Wij zijn het daar, als MFC-bestuur, volledig mee eens.

De letters MFC betekenen: Multi Functioneel Centrum. Dat betekent o.a. samenwerken, delen, rekening met elkaar houden. Het eerste recht van het gebruik van de Klinker door de basisschool beperkt enigszins het commerciële gebruik ervan. Wat heel erg geholpen heeft is het feit, dat Martin uitstekend heeft kunnen samenwerken met de directeur Deborah Snoeren. Deborah is een van de grote aanjagers geweest bij de totstandkoming van het MFC. Zij heeft ervoor gezorgd, dat de Tweestromenschool een plaats heeft in het gebouw en daarmee de realisatie van het MFC mogelijk gemaakt. Zij had er ook voor kunnen kiezen om, met een grote verbouwing, op haar “eiland” aan de Maasdijk te blijven zitten. Zij koos voor multifunctionaliteit en niet voor individualiteit.

Nu zal bij Martin, naast het gevoel van trots op wat hij achterlaat, ook teleurstelling gevoeld worden. Wat hij meeneemt is een schat aan ervaring wat hem in zijn volgende carrière-stappen alleen maar sterker maakt en wij wensen hem daarbij veel succes. Wij zijn trots op zijn werk en op hem als persoon. Voor ons is / was hij de juiste man op de juiste plaats.

Met het afscheid van Martin, en het gelijktijdig vertrek van Deborah, is nu heel veel kennis en expertise het MFC uitgelopen. Het is het MFC-bestuur nog niet gelukt om een opvolger te vinden. Het Corona-virus legt alles en iedereen nu nog aan banden. Het is onze taak om, na de pandemie, MFC De Steen weer een bruisend middelpunt in ons dorp te laten zijn. Dat zijn we verplicht, aan Heerewaarden in het algemeen en aan de nalatenschap van Martin in het bijzonder.

Bestuur Stichting MFC Heerewaarden.
Januari 2021

 
Afscheid
Afscheid
Situatie  MFC omtrent Corona virus
Situatie MFC omtrent Corona virus

We zijn nu bijna een week verder na de eerste besmetting van het coronavirus in Nederland. Afgelopen vrijdag heeft het RIVM een nieuwe aanwijzing voor de inwoners van Noord-Brabant gecommuniceerd en adviseert zij inwoners van Noord-Brabant om bij 
• verkoudheid, 
• hoesten 
• of koorts 
 
de sociale contacten te beperken en dus zoveel mogelijk thuis te blijven. 
 
De verwachting is dat de uitslag van het onderzoek dat nu uitgevoerd wordt, in de loop van komende week bekend wordt. Daarom doen we een beroep op uw verantwoordelijkheid als bezoeker(s)/inwoner(s) om er samen voor te zorgen dat we de risico’s op besmetting zo klein mogelijk maken. 
 
Concreet:
Indien u last heeft van één van de hierboven genoemde klachten verzoeken wij u, in lijn met het advies van de RIVM, niet deel te nemen aan activiteiten in en rondom MFC de Steen. Ook medewerkers van MFC de Steen kunnen klachten krijgen. Wanneer dit gevolgen heeft voor de openingstijden van MFC de Steen zullen we u hierover op de hoogte houden via Social Media, en anders zal het aangeplakt zijn op de deur van het MFC. We hopen dat u begrip kunt opbrengen voor deze situatie.
Op zoek naar multifunctionele ruimte? Helaas zijn we op dit moment gesloten vanwege de COVID-19 situatie. Zodra het weer kan helpen wij u graag!